Pieni väliraportti taas tähän väliin.
Asiaahan minulla olisi paljonkin, mutta jostain syystä en saa kirjoitettua kaikkea päässäni pyörivää ulos. Sanoja olisi, mutta en saa ilmaistua sanojani. Ikään kuin olisi inspiraatio tai joku hukassa. No, ehkäpä se vielä tästä löytyy…
 
Tulipa mieleen yksi asia, jonka voisi sanoa ihan kaikille asiakaspalveluammateissa oleville. Vaikka valtakulttuurin mukaan on niin Suomessa kuin ulkomaillakin hyvin kohteliasta esimerkiksi rouvitella asiakkaaksi tulevaa ihmistä, ei sitä silti kannata ihan kaikissa tapauksissa tehdä. Romanikulttuurissa nimittäin sana ”rouva” viittaa avioliittoon, ja avioliitto puolestaan viittaa seksuaalisuuteen.
 
Milloin ei kannata rouvitella?
-         Jos asiakkaaksi tuleva nuorempi nainen on selkeästi vanhempien ihmisten kanssa
-         Jos asiakkaaksi tuleva vanhempi nainen on selkeästi nuorempien seurassa
-         Jos asiakkaaksi tulevalla aikuisella naisella on murrosikäisiä lapsia seuranaan
 
Milloin voi rouvitella?
-         Jos asiakkaaksi tuleva nainen on yksin
-         Jos asiakkaaksi tuleva nainen on oman ikäisensä naisen seurassa
-         Jos asiakkaaksi tuleva nainen on oman ikäisensä miehen seurassa
-         Jos asiakkaaksi tulevalla naisella on mukanaan vauva tai alle kymmenvuotias lapsi
 
Herroitella voi ihan riippumatta siitä, onko kyseessä vanhempi vai nuorempi mies tai kenen seurassa hän lienee. Hän voi olla yksin tai porukassa, vanhempien tai nuorempien tai vaikka niiden paljon puhuttujen murkkujen kanssa. Herroittelu ei viittaa avioliittoon tai seksuaalisuuteen, se on vain kohteliaisuutta.
 
Entäpä puolestaan neidittely? Neidittelyä kannattaa punnita vähän tapauskohtaisesti. Neiditellä voi ihan hyvin yksin olevaa nuorta naista tai murrosikäistä tyttöä. Jos noin kymmenvuotias tai siitä alaspäin oleva lapsi on vanhempiensa seurassa, voi neiditellä ihan vapaasti. Jos kuitenkin murkkuikäinen tyttö tai siitä vanhempi on aikuisten seurassa, neidittelyä kannattaa kaiken varalta välttää. Neidittely kun kuitenkin tavallaan kertoo tytön tai naisen seurustelutilanteesta, eikä siksi ole kaikissa tilanteissa suotavaa.
 
Kuinka sitten kannattaa toimia, jos ei ole ihan varma siitä, mikä puhuttelumuoto on hyvä mihinkin tilanteeseen? Teitittely toimii aina. Se on kohtelias ja neutraali tapa asiakkaan ja vieraan ihmisen puhutteluun, eikä ainakaan johda hämmennykseen.