Nyt on näemmä käynyt pari sellaista pahemmanlaatuista mokaa, että postasin ennen tuota röijy- ja vaateparijuttua peräti kaksi kertaa tänne, ensimmäisen kerran nimenomaan romanihameista ja toisen kerran hameisiin käytettävistä yläkankaista. Sattumoisin olin niin tyhmä, että menin poistamaan postauksiini käyttämäni valokuvat tämän blogin galleriasta, jolloin laittamani kuvat eivät tietenkään näkyneet. Nythän siinä tietenkin kävi niin, että vaikka lukijoita olisi muuten ollutkin, niin kukaan ei ole saanut kuvista mitään irti. Kuvien takiahan minä ne postaukset nimenomaan teinkin. Nyt ei sitten ilmeisesti auta muu, kuin koettaa postailla uudelleen samat jutut tällä kertaa käyttäen huomattavasti enemmän järkeä…
 
Juu. Tämänkertainen postaukseni koskee siis nimenomaan romanihameita. Tässä postauksessa näette erilaisia hamemalleja ja täten siis esimerkkejä siitä, että kaikki romanihameet eivät todellakaan ole loppujen lopuksi samanlaiset, vaikka ne muodoltaan ovatkin periaatteessa samanlaiset.
 
Aiemmin tekemääni postaukseen ehdin kirjoittaa jokaiseen kuvaan kattavat tiedot siitä, mitä kussakin hameessa on ja paljonko vastaavanlainen hame maksaa. Nyt minua kuitenkin ottaa sen verran pannuun, että haluaisin vain nämä kuvat ja tiedot mahdollisimman äkkiä takaisin blogiini, vaikka eihän se ihan niin toimi…
 
Mennäänpä nyt siis seuraavaksi niihin hameisiin. Kaksi ensimmäistä kuvaa ovat romanihameesta, johon on käytetty valtavasti rahaa ja aikaa. Tällainen hame on hyvin näyttävä kokonaisuus, eikä se todellakaan pääse näissä kuvissa kunnolla oikeuksiinsa. Mutta voittehan kuvitella kristallin: sehän sädehtii monissa eri väreissä. Kristallia nämä nauhatkin ovat. Yläkankaan kohdalle on varsinaisen kankaan sijasta käytetty 15rivistä nauhaa josta on täten tullut yläkankaan korvaava tekijä. Reunuksen koristeluun on käytetty jääpuikkonauhaa, joka on ommeltu sametin päälle. Ns. reunusnauhaa ei välttämättä tarvittaisi, mutta kuten huomaatte, onhan kokonaisuus huomattavasti hienompi tuollaisenaan. Tällainen hame maksaa noin 800 - 1000 euroa. Joskus jopa tuhatkaan euroa ei ole riittävä summa.
 
 
 
Seuraavassa kuvassa näette yläkankaan, joka on ehdottomasti yleisimmin käytetty hamekangas; musta kokopaljetti. Sitä käytetään paljon värinsä vuoksi; mustahan käy kaikkien värien kanssa yhteen ja passaa täten vaikka minkä värisen röijynkin kanssa. Kokopaljettikangas on myös kestävää ja laadukasta. Hameen koristeluun on käytetty yksirivistä kristallinauhaa ja vekkien eli ”laattojen” päällä yläkankaassa on myös kristalliset neliöt. Tällainen hame sopii hyvin vanhemmalle väelle paremmaksi hameeksi, nuoremmilla tämä menee ihan arkihameena.
 
 
Kolmas hamemalli kertookin sitten, että yläkankaiden ei aina tarvitse olla samoin aseteltuja. Kuvassa näette niin sanotun lovihameen, jossa sahalaitaisuus on tehoste. Lovihame on työläämpi tehdä, joten se on myös hinnakkaampi kuin tavallinen, suorayläkankainen hame. Tässä hameessa yläkankaaksi on myös käytetty mustaa kokopaljettia, ja nauhanakin on ihan vain yksirivinen nauha. Kuvan hame on 7,5m leveä, ja hintaa sillä on 600 euroa.
 
 
 
Neljännessä hamemallissa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota vekkeihin eli laattoihin. Tässä hameessa ne on tehty hyvin ja huolella, ja muun muassa sen takia hame on erittäin ryhdikäs. Tähän hameeseen on käytetty kupari kokopaljettia ja kuusirivistä kristallinauhaa. Tällainen hame maksaa ompelupaikasta riippuen 600-700 euroa.  
 
Tarkoitus oli alun perin laittaa tähän useampiakin kuvia hameista, mutta päädyin nyt sitten laittamaan vain muutaman niistä. Eiköhän se periaate kuitenkin tullut selväksi, ja voihan sitä aina laitella sitten myöhemmin lisää, jos siltä tuntuu… Nyt yritän tässä sitten mietiskellä, mitä muita valokuvia minun kannattaisi lisäillä tänne aiheen puitteissa. Toivottavasti kuitenkin lukukokemus – tai edes katselukokemus – oli viihdyttävä ja saitte tästä jotain uutta irti!