Muistittehan kaikki siirtää kelloa tunnilla eteenpäin? Jos ette, niin kannattaa tehdä se nyt, niin välttyy sitten huomenna suuremmilta kömmähdyksiltä.
 
Tiesittekö muuten sellaista hommaa, että romaniyhteisössä kellolla tai kellonajoilla ei välttämättä ole lainkaan niin suurta merkitystä kuin valtaväestön keskuudessa. Totta kai kelloja ensinnäkin on jokaisessa romanikodissa, ja tietysti niille, joilla on tietty rytmi arjessa, on tuo kello aikoineen sitten pakostakin vähän tärkeämpi juttu.
Mutta paljon on myös niitä, joilla ei ole mitään tiettyä säännöllistä rytmiä arjessa. Ylös noustaan silloin kun halutaan, syödään kun on nälkä, nukkumaan mennään sitten kun väsyttää… Kaikki tehdään sitten, kun itsestä siltä tuntuu, eikä sen mukaan, mitä kello näyttää. Aikakäsite ei ehkä ole niin liukuva, kuin jossain Neuvostoliiton aikaisella Venäjällä, mutta se saattaa olla liukuvampi kuin valtaväestöllä. Kannattaakin siis miettiä esimerkiksi tapaamista sovittaessa, kuinka asiansa ilmaisee.
 
Esimerkiksi eräs paikallinen ompelija sai projektikseen ommella eräälle minullekin tutulle romaninaiselle verhot. Tapaamispäivänä ompelija siis pyysi asiakasta tulemaan luokseen seuraavana aamuna. Asiakas lupasi tulla, ja ompelija uppoutui töihinsä. Seuraavana aamuna ompelija aloitti työnsä noin puoli yhdeksän maissa. Hän odotteli jo kovaa kyytiä asiakasta tulemaan, mutta eipä näkynyt. Kului tunti, kului toinenkin. Kello tuli jo puoli yksitoista. Vähän puolenpäivän jälkeen asiakas sitten tuli ompelijan luokse, ja sai närkästynyttä palautetta siitä, miten hänen olisi pitänyt tulla jo aamulla. ”Eikö me niin sovittu”, ompelija äyskäisee naiselle, joka selittää, että hänellä on aamu silloin kun hän herää. Tätä ompelijan oli hankala ymmärtää, koska hän oli itse tottunut kellontarkkaan rytmiin.
 
Kellonajat voivat olla joillekin ihan hämärä ja tarpeeton juttu muissakin tilanteissa. Esimerkiksi raskaana oleva nainenhan saa tietysti automaattisesti kellonaikojen puitteissa määriteltyjä äitiysneuvola aikoja. Voi kuitenkin olla, että tulevaa äitiä ei neuvolassa näy näinä aikoina – sen sijaan hän saattaa pamahtaa paikalle myöhemmin päivällä. Tällöin neuvolassa ollaan ihmeissään, että miten tämä asia nyt pitäisi järjestää. Aika pitäisi ehdottomasti saada, koska se on tähdellinen – mitä tässä nyt tehdään? Minun mielestäni ensimmäisellä neuvolakäynnillä kannattaa myös puhua muiden asioiden lisäksi siitä, miten tärkeää on ajallaan tuleminen. Vaikka neuvolan ensisijainen tarkoitus ei olekaan mikään ”Näin pidät vuorokausirytmisi kunnossa”- ohjeistus, niin ihan hyvin voi silti ohjeistaa esimerkiksi laittamaan herätyskelloa soimaan tai jotain vastaavaa. Se ei välttämättä ole käynyt mielessäkään.
 
Mitä tuosta opimme? No, emme ainakaan mitään laiskuudesta tai saamattomuudesta. Opimme vain sen, että jos et tee vastaavanlaista sopimusta (”Tule aamulla”) opiskelijan tai muun sellaisen kanssa, jonka muutenkin on joka aamu noustava ylös, niin kannattaa tuon ”Aamun” sijaan sopia ihan selkeistä kellonajoista. Ja kaikkihan me olemme myös oppineet elämämme varrella sen, että lisäksi sana ”Kohta” voi tarkoittaa niin montaa asiaa, että senkään puitteissa ei kannata sopia yhtään mitään. Kun puhuu ennemmin selkeistä kellonajoista, niin molemmat tietävät, milloin tulla paikalle eikä kummankaan tarvitse odotella.
 
Huom!
Ei tietenkään kannata automaattisesti ajatella tai olettaa, että kaikki romanit elelisivät täysin vailla minkäänlaista rytmiä. On romaneita, jotka käyvät säännöllisesti koulussa ja töissä tai vaikkapa harrastavat – kellonajat ovat silloin tärkeät. Usein näillä ihmisillä on myös säännölliset nukkumaanmenoajat ja ruokailuajat. Heidän kanssaan on myös helpompi sopia asioita liukuvilla käsitteillä, kuten nyt vaikka tuolla sanalla ”Aamulla”. Eli jos olet työssä, jossa asiakkaan tai vaikkapa potilaan aamuherääminen voi muodostua hankalaksi sinun tai muiden työyhteisösi jäsenten kannalta, niin kannattaa asiakkaan/potilaan kanssa hienovaraisesti keskustella tuosta vuorokausirytmistä.
 
Nyt Neiti poistuu syömisen ihmeelliseen maailmaan, ja postaa sitten illemmalla lisää. Muistakaa nyt vielä siirtää ne kellot, jos ette ole sitä vielä tehneet.