”Olen menossa romaniperheen vieraaksi, kuinka toimin?” on hyvä, erittäin yleinen ja aiheellinenkin kysymys. Hyvää näen nimenomaan siinä, että ymmärretään ottaa huomioon myös isäntäväen kulttuuri ja sen mukaan mahdolliset tavat, joilla sitten vieraisilla ollessa mennään. Neiti on huomannut, että näihinkin asioihin liittyy väärinkäsityksiä, ennakko-oletuksia ja paljon muuta, jotka olisi hyvä pyrkiä korjaamaan mahdollisimman pitkälti.
 
Ensiksi haluan korostaa, että valtaväestöltä ei odoteta romanitapojen noudattamista tai niiden täydellistä tuntemusta. Romanit saattavat opastaa kylävierastaan tiettyihin asioihin, joiden mukaan olisi hyvä toimia, mutta virheistä ei sakoteta. Mitään ei siis tapahdu, jos tekee virheen, ei tiedä, ei osaa tai toimii väärin. Ymmärrys pelaa tässä asiassa, ihan oikeasti.
 
Kauhutarinat siitä, miten tapojen täydellistä tuntemusta odotettaisiin, ovat ihan pötyä. Tällainen tapojentuntemus voidaan olettaa henkilöltä silloin, jos hän on pitemmän aikaa elänyt romaniyhteisössä esimerkiksi puolisonsa vuoksi. Silloinhan kulttuuri ja kaikenlaiset toimintatavat tulevat ennen pitkää pakostakin tutuiksi. Esimerkiksi jos Neiti nyt lähtisi jonkun romanituttavaperheen luokse kylään, olettaisi isäntäväki automaattisesti Neidin osaavan toimia tietyn kaavan mukaisesti.
 
Romanien vieraaksi mennessä sinulta ei yleisesti ottaen odoteta romanityylistä pukeutumista. Suurin osa valtaväestöstä voi mennä romanien koteihin ihan omissa tavallisissa vaatteissaan, kuten siis naiset housuissa yms. Välttämättä mitään minihametta tai hirveän paljastavaa ei kannata laittaa päälleen, koska jos paikalla on nuoria ja vanhempia, saattaa tunnelma olla vaivautunut ja hämillinen. Polvipituisen hameenkin voi kuitenkin kuvitella laittavansa päälleen, miksei pitemmänkin. Kuitenkin kannattaa miettiä, että jos ei normaalistikaan pidä pitkää hametta, niin tarvitseeko sitä nytkään. Jos on jännittynyt, niin jännittyy vieraissa vaatteissa entisestään.
 
Joskus saattaa olla, että romanit olettavat naispuolisen henkilön pukeutuvan jotenkin muuten, kuin housuihin. Tästä kuitenkin sanotaan etukäteen, ja monesti sitten joku lainaa vieraaksi tulevalle vaatteita, jotka käyvät sitten siihen tilanteeseen, jossa pitää olla pukeutunut tietyllä tavalla. Vieraan ei todellakaan oleteta hankkivan vierailun vuoksi pitkiä hameita ja jakkuja, saatika sitten perinteistä romanivaatetusta. Ehei. Joku rajahan se tässäkin menee, ihan luonnollisesti. Syynä muuten tällaiselle toivomukselle tai vaatimukselle voi olla jonkun vanhemman, tiukkapipoisen ihmisen mahdollinen vierailu asunnossa tms.
 
Romanien luokse kylään mentäessä pätee sellainen yksi kultainen sääntö, joka kuuluu näin: Ole oma itsesi. Kuulostaa ehkä kornilta, mutta niin se vain on. Ole oma itsesi, vaikka olisit kuinka tietämätön tai taitamaton romanikulttuurista. Mitä sinulta odotetaan tai oletetaan, tulee kyllä sitten selville isäntäväen toimesta. Useimmiten vierailta ei oleteta tai odoteta yhtään mitään sen erikoisempaa. Kaunis ja kohtelias käytös ovat paikallaan mentäessä sitten kylään mihin tahansa. Käsien pesu on tietysti asia, mikä kannattaa yrittää muistaa romanien luokse mentäessä. Käsien pesu on syytä muistaa ainakin ennen ruokaa, tarpeen vaatiessa muulloinkin.
 
Entäs vessassa tai kylvyssä käyminen, kun nämä asiat kuitenkin ovat romaniperheessä sellainen tabu, etteivät perheen nuoret niitä mainitse ääneen vanhemmilleen tai tekevät ne vanhemmilta salaa. No, ensinnäkin näistä asioista voit tietysti kysyä oman ikäluokkasi edustajilta, mutta niin, ettei toisen ikäluokan edustaja kuule. Esimerkiksi jos olet jo aikuinen joka menee aikuisten vieraaksi romaniperheeseen, ei ole sopivaa kysyä vessasta nuorten kuullen, koska tällöin nuoret joutuvat lähtemään toiseen huoneeseen häpeämään. Kannattaa muutenkin ehkä kysyä mahdollisimman hienovaraisesti jotain tyyliin ”Missä voin pestä kädet?” Käsien pesun yhteydessä kun on mahdollisuus toimittaa myös muut asiansa. Tämä mainittakoon tässä erikseen siksi, että tuntuu, että tämäkin on herättänyt niin paljon kysymyksiä ja kummastusta.
 
Seksuaalisuuteen viittaavista asioista ei kannata puhua niin, että paikalla on eri ikäluokkien edustajia. Oman ikäisten ihmisten kanssa voit tietysti puhua periaatteessa mistä vain, mutta ensimmäisellä kerralla mentäessä kylään ja tuttavuuden ollessa vasta aluillaan on tietysti hyvä yrittää hakea niitä puheenaiheita vähän muualta. Muiden kuin oman ikäluokkasi edustajien läsnä ollessa kannattaa välttää ainakin seuraavia sanoja: Äiti, isä, synnytys, raskaus, synnytys, seurustelu, seksi (ja muut siihen liittyvät aiheet), murrosikä, kuukautiset, sisäelimiin liittyvät asiat, kaikki rivot ilmaisut, sana ”haarukka” jonka sijasta käytetään nimitystä kahveli,… Jos et ole varma, mistä voit puhua kenenkin läsnä ollessa, ota rohkeasti sinut kylään kutsunutta ihmistä hihasta kiinni ja kysy häneltä kahden kesken asiaa. Kyllä se selviää.
 
Romanien kanssa voi kyllä yleisesti ottaen keskustella melkeinpä mistä vain, paitsi noista edellä mainituista. Puheenaiheet voivat vaihdella ja ne riippuvat ihan keskustelijoista. Voidaan puhua arkisesti säästä, matkustelusta, sisustuksesta, vaatteista, koruista, musiikista, harrastuksista, lapsista ja heidän elämästään, omista haaveista,… Taivas on rajana, hyviä keskustelunaiheitahan on paljon. Ei muuten kannata säikähtää, jos joku yhtäkkiä ryhtyy tiedustelemaan sitä, oletko uskossa. Uskonnollisuus on usein valtaväestölle herkkä ja henkilökohtainen asia, ja vastaavaa kyselemistä saatetaan pitää jopa tunkeiluna. Romaniyhteisössä tuo kuitenkin on ihan normaali ja arkinen kysymys. Uskon asioista saatetaan myös virittää enemmänkin keskustelua tai saatetaan haluta tuoda vieraalle viestiä Jumalasta, vaikka hän ei olisikaan uskossa. Tästä ei kannata loukkaantua tai suuttua, vaikka et olisikaan uskonnollinen ihminen. Voit kohteliaasti kuunnella ja päättää keskustelun jotenkin nätisti sanomalla vaikka, että sinulla on oma näkemys asiasta.
 
Romanien kotiin mennessään ei kannata hätkähtää sitäkään, jos sinne sinun lisäksesi tulee myös muita vieraita ihan yllättäen käymään. Tämä on ihan normaalia. Kylään saatetaan tulla suurellakin joukolla mitään ilmoittamatta. Mukana saatetaan tuoda myös vieraampia ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin kodissa ikinä käyneetkään. Tätä ei pidetä epäkohteliaana tapana, vaikka valtaväestön keskuudessa tämä ehkä nimenomaan epäkohteliasta olisikin. Ovet on yleensä aina auki vieraille.
 
Tässä vaiheessa on syytä varmaan muistuttaa, että yleensähän romanit eivät kättele toisiaan. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteivät romanit voisi halutessaan kätellä valtaväestön edustajaa. Romanit eivät myöskään yleensä keskenään esittäydy etunimellä tai sukunimellä. Valtaväestön edustajalle he voivat kyllä esittäytyä näin, tai sitten ihan vain etunimellä. Keskenään romanit puhuvat yleensä ”Imatran Inkeristä” ja ”Joensuun Ellistä” ynnä muista vastaavien muotojen kaltaisista nimistä. Näin he yleensä myös keskenään ollessaan esittäytyvät. Keskeinen asia esittelyssä romaniyhteisössä on myös, mitä sukua henkilö on ja ketä hänen vanhempansa ja isovanhempansa ovat/olivat.